De kunstuitwisseling mexico-holland 1e deel was een succes 16 dagen zijn tien nederlanders in mexico geweest; er warm onthaalt door de mexicaanse kunstenaarsgroep mucar.

 

Van 12 tot 28 februari 2010 is er  een culturele uitwisseling tussen Mexico en Nederland, voornamelijk in de haven van Veracruz.  tien Nederlanders Veracruz kunstenaars werken samen met tien Mexicaanse kunstenaars aan schilderijen, sculpturen, installaties en fotografie. Dit is een geweldige kans voor beide groepen verhoging van hun culturele en artistieke kennis. Naast de culturele verrijking, zal deze uitwisseling kunstenaars de gelegenheid geven tot een netwerk waar nieuwe ideeen uit voort kunnen komen.

''Zie  Nederland' is de naam van de tentoonstelling van de 10 nederlandse kunstenaars, weergegeven in de galerij Leticia Tarrago Atarazanas Cultureel Centrum in de haven van Veracruz bewonderen (Julio S. Alley talloze Monteros ).


Het oorspronkelijke idee om deze culturele uitwisseling tussen Mexico en Nederland geboren in de scheepswerven Cultural Center, ondersteund door het Cultureel Instituut van Veracruz (IVEC), tijdens een bijeenkomst tussen de leraar Reynel Melgarejo, directeur van die ruimte, en Laura Ramos Bello culturele promotor in Europa.

Tijdens de eerste fase van de culturele uitwisseling (twee weken in Veracruz), een totaal van 20 kunstenaars zullen worden ondergedompeld in de pre-Columbiaanse geschiedenis van Mexico, met inbegrip van de rituelen en symbolen om deze elementen op te nemen in hun werk. Ook bezoeken sloppenwijken van Veracruz de ervaring van de werkelijkheid in deze gebieden en het verzamelen van materiaal dat zal worden geïntegreerd in hun werk. Het laatste werk zal worden weergegeven in de haven van de stad Veracruz, waar alle kunstliefhebbers worden uitgenodigd om de tentoonstellingen te bezoeken.

De tweede fase van de culturele uitwisseling zal plaatsvinden in Nederland en zal zeer gelijkaardig zijn aan de eerste fase. Tien Mexicaanse kunstenaars reizen naar Nederland om zich onder te dompelen in deze cultuur.

Nederlanders kunstenaars die deelnemen aan deze uitwisseling zijn: Catherine Megens, Jissy Keuenhof, Hans Kooijman, Diana van Hal, Sandra Leenhouwers, Sanne Evertz, Mak Hoi-Shan, Maarten van den Beemt en Marieke Coenen. Mexicanen zijn: Maria de Lourdes Azpiri Avendaño, Cesar Augusto Bautista Esparza, Calva Delfina Noemi Castaneda Castro Zureyma Chiu, Magali Goris, Cassandra Roberts Chloe Lopez, Maria Teresa Rodriguez Villagarcía, Jose Enrique Sandoval Quesada, Micaela Galvez en Belem García del Consuelo Valencia Roda.

Deze uitwisseling is maar een manier om samen met andere culturen, maar ook een manier om nog meeronze eigen wortels te waarderen. Iedereen is uitgenodigd voor een bezoek aan "zie Holland"  in de haven van Veracruz.;